Volvobloggen

Renovering av baklucka
Hej!
 
Under sommaren/hösten 2018 har jag renoverat min baklucka. Den har varit rostig, läckt in vatten och elen har krånglat då och då. Det slutade med att hela baklukan fick sig en total omgång. Den är nylackad, har fått nya gångjärn har elen är omdragen. Här kommer lite bilder samt lite steg-för-steg beskrivningar av projektet!
 
Här kommer först lite före-bilder:
 
Ovan: Runt hela fönstret hade det kommit in vatten vid gummilisten som i sin tur fick lack att lossna och rost att komma fram.
 
Ovan: Gamla lackfläckar från när jag valde att bara lacka det mest rostiga.
 
Ovan: Mina gamla gångjärn var trasiga och det var där det läckte in vatten som i sin tur fick elen att krångla. Gummitätningen var sprucken och det hade lossnat en stor bit av metallen på insidan.
 
Ovan: Hållarna till nummerplåtsbelysningen hade gått sönder så de satt fast med hjälp av eltejp.
 
 
Nedan kommer lite bilder på hur bakluckan såg ut efter att vi tagit bort rutan med hjälp av plattmejslar. Det var mer rost än jag trodde! 
 
 
Här kommer lite bilder från själva lackeringen. I vanlig ordning slipade jag, tvättade med thinner/förtunning, grundlackade och till sist lackerade den blå. 
 
 
Efter lackeringen började jag montera tillbaka allt som ska in i bakluckan såsom centrallåsmotorn, låset plus staget till låset, handtaget, vindrutetorkarmotorn plus tillhörande stag m.m. 
 
 
Så här blev det färdiga resultatet: (Utan handtaget då det behövdes lackas.)
 
Ovan: Handtaget var av krom men undersidan rostig så jag valde att bara lacka undersidan silvrig då jag ville behålla kromet. Jag glasblästrade och lackade sedan med vanlig sprejfärg. På bilden håller jag på att spackla efter att jag glasblästrat den.
 
Till sist satte vi dit rutan och monterade dit luckan på bilen med nya gångjärn som jag lyckats köpa på Tradera.
 

När allt till slut var på plats var det bara att koppla in all el och sätta tillbaka gummilisten runt bakluckan samt alla detaljer såsom plastpluggar, lampor och inredning. Eftersom lamporna var trasiga och satt med eltejp köpte jag nya på Mekonomen, länk till de finns här.
Ovan: Nya lampor. 
 
Hoppas ni har en bra dag!